弱小民族嘅神奇加速

由反送中運動爆發開始,香港出現攬炒呼聲,亦有人以加速主義形容香港抗爭運動路線。呢種不惜同歸於盡嘅決心既係民眾自主嘅選擇,其實亦係不由自主嘅歷史結果。以下我會講吓香港不由自主捲入東亞變局嘅遠因,希望大家會明白香港同中國嘅距離,繼續相信中國解體必然發生嘅預言,喺運動由熱烈轉向平淡嘅呢段時間,毋忘初衷,努力精進,為下一波嘅抗爭做好精神上嘅準備。

文明開化,分道揚鑣

香港其實由一八四二年起,就已經受惠於英國殖民主義而植入咗同華夏唔一樣嘅文化基因,由嗰一刻開始,我地香港嘅成長軌道已經同滿清、中華民國同中共政權完全分開。當今中國政治制度嘅百病叢生,正係因為佢地仍然未進入現代,仍然以敵我矛盾思維看待一切,而香港則一早已經超越因為生命時刻受到威脅而無法發展出互助精神嘅華夏食人文化。喺英國人嘅管治之下,香港先民走出自相殘殺嘅歷史輪迴,喺殖民地裡面以半農耕半漁獵模式生活,然後開始有工業商業發展,逐漸成長為享譽全球嘅國際城市,撇除兩次世界大戰帶黎嘅破壞,以太平盛世形容香港先民嘅生活,可以話係相當恰當。

反觀中國境內,由滿清解體去到軍閥混戰,再去到中共建國七十年,平民一直都係喺生死關頭徘徊。處於朝不保夕嘅叢林狀態,佢地無法想像未來,長遠經營人際關係嘅概念亦無法紮根於佢地嘅思維之中。中國嘅長期滯後,以及將會持續多至少一個世紀嘅時間滯後,直至各個族群喺後中國解體時代搵到向心而凝聚之前,都會成為東亞嘅不穩定因素。由此可知,香港先民得天獨厚,疏遠精神世界極為狹窄嘅華夏食人族,一方面安然接受基督新教國家嘅文明開化,另一方面繼續從同中國嘅交流之中消化同沉澱專屬於香港嘅某種東方精神,所謂加速,喺香港人嘅歷史裡面一早就已經埋下伏線。

港英政府嘅管治,係會尊重其他文化,甚至會鼓勵當地人堅持原有傳統,香港因此自然而然就成為咗免於戰亂而又宜於居住嘅城市,而香港人順勢而為,亦自然難以倒退返去接受中共治下嘅生活形態。喺單一殖民者嘅有力保護之下,香港先民獲得建立庶民文化嘅足夠空間,承載香港文化嘅共同語言亦得以傳承不衰,影視作品喺最輝煌嘅黃金時期更一度向亞洲其他地區輸出。兩相對比,我地就會發現,香港同華夏嘅距離,固然係文化上嘅距離同地理上嘅距離,但最重要嘅,其實係時間上嘅距離,因為香港係比成個中國提早接近兩個世紀進入現代社會,好早就開始咗成為準世界公民嘅文明練習,堅實嘅族群文化認同,已經高速咁達到咗現今中國人所難以想像嘅高度。

加速嘅契機,在於文明開化嘅突入、歷史軌道嘅轉向,令人類得以避開不得不行惡嘅艱苦環境,休養生息,培養內心善性。以前嘅香港人同英國人好常講,香港係「借黎嘅時間,借黎嘅空間」,所以註定煙消雲散,再次融入華夏穢土之中,但當獨一無二嘅歷史軌跡開始浮現,我則認為以「特定嘅時間,特定嘅空間」去形容似乎更為貼切。喺成為殖民地嘅呢段時間,香港先民逐漸搵返何謂愛,何謂敬神,何謂倫理道德,於是成為民族,成為值得擁有主權國家嘅族群。呢啲概念唔係源於西方,而係屬於全人類所共有,但英國具備成熟而強大嘅歷史傳統可作借鑑,至自然咁成為咗香港先民再次擁抱美好生活嘅借力對象。故此,殖民香港,令東方人因西方文明撼動而振作,既係文明匯聚嘅難得因緣,亦係大英帝國嘅偉大成就。

日本飛躍,華夏滯後

談論撼動,不得不提嘅就係日本幕末至明治時期嘅驚人加速,急起直追。香港民族從港日比較之中,會更領略得到人類如何主宰時間。明治維新之所以用短短三十年嘅時間就追上西方列強嘅工業水平,正係因為佢地擁有可以幫助佢地加速嘅深厚歷史傳統(日本同華夏溝通總係困難重重,正係因為華夏缺乏歷史傳統),引導佢地用極短時間吸收得到外國文化嘅精髓,繼而篩選同翻譯為可以喺本國之內快速普及嘅知識。明治日本大幅躍進嘅關鍵,正在於喺接收外國文化之時,明治時期嘅日本人可以喺歷史傳統嘅基礎之上,快速分辨得到新事物對自身而言係有用定多餘,因而可以較為輕鬆咁排好事態嘅緩急輕重,擇其善者而從之,集中火力發展,同時繼續靠自己嘗試研發——呢種處理文化交流嘅思考模式從來都係人類之所以一直進步嘅重要原因,但喺華夏文化之中,則長年受到壓抑,淪為社會嘅末流。現代日本嘅崛起,係江戶時代職人同產業技術結合嘅成果,係森林哲學同征服意志混合嘅神風,西方國家無法理解,只因佢地意識唔到日本居然傳承得到咁強大嘅意志力。

面對西方列強進迫,日本堅持「日體」,華夏則懶得放低「中體」,各有各嘅頑固。然而,喺「本學為體,西學為用」嘅相同口號所掩藏嘅實況之中,華夏喺實際執行上係完全缺乏潛力,最後自然只有繼續滯後於世嘅下場。十九世紀日華走向之差天共地,正係源於華夏所因循嘅歷史傳統就係以直接抄襲為常,唔重視徹底消化完再加以改良,而日本所堅持嘅歷史傳統則係已經相當穩定嘅獨立秩序,阻隔佢地輕易將外來之物全盤接受。日本嘅歷史傳統同精神力量,令佢地喺明治八年就已經起好大約兩萬四千間小學,明治廿二年就已經制定出憲法,明治廿三年就已經建立到議會,到戰敗之後又喺短短十年之內就奠定產業復興嘅基礎,進而喺短短廿年之後就再次對美國產品構成威脅,唔難想像,日本呢種因文化獨立而激發出嘅爆發力對唔了解日本嘅人而言有幾咁難以消化。換言之,速度之所以突然改變,並唔係偶然,而係因為肌肉本來就有爆發力,目標本來就清晰明確,同埋歷史傳統本來就有異於其他文化嘅獨特之處。香港速度自然唔可以同日本相提並論,但同滯後狀態以千年計嘅華夏文化比較,香港可以話係有絕對優勢。

日本嘅飛躍進步,根本原因在於江戶時代嘅繁榮並唔係建基於剝削,而且日本文化對大自然係由始至終都相當崇敬。明治時代,日本政府深受西方思想影響,一度推行神社合祀運動,打算為增加土地利益而大規模拆毀神社同砍伐同神社相連嘅森林,但從未受俗世所污染嘅學者南方熊楠意識到森林對人類有幾重要,於是同日本民俗學之父柳田國男聯手抗議,最終成功制止政府魯莽舉措,為人類文明保留大片淨土。南方熊楠曾經出國留學,知道文明開化嘅意義,但同時亦清楚以西歐為中心發展而成嘅西方文明並非唯一正確之進路,可見佢根本唔係用緊現代國家之爭嘅框架去思考東方同西方嘅差異。生長於日本嘅機緣,係佢具有貼近人類祖先原始視野嘅靈性起點。日本速度之所以令人驚撼,正係因為日本唔只係代表現代日本,而係傳承緊喺華夏食人族領域已經近乎失傳嘅人類文明珍貴精神遺產,一接觸到有益於人類嘅西方科技產物自然就會一拍即合。

帝國失速,香港反超

速度係相對嘅概念,我地由唔同觀點角度出發,就會睇到唔同速度。因此,我地亦可以話速度只係表象,唔可以忽略嘅係令速度形成嘅距離同埋時間。香港獨立之路之所以由一直浮浮沉沉,突然發展到如同小跑車於高速公路之上奔馳,係因為香港民族就係要等到英治遺產徹底消失,至會忽然反彈,繼而暴走。送中條例所揭示嘅法治已死,英治遺產嘅土崩瓦解,令香港人無法再逃避現實,怒火因而突然引爆,一切不設實際嘅幻想瞬間燒毀。因為英治,我地擁有過比其他族群更多嘅保障,於是軟弱,因為英治,我地亦培養出比其他族群更強嘅惰性,於是自省。承擔集體嘅錯誤,為民族解放付出鮮血嘅代價,既係我地遲到嘅報應,亦係我地覺醒嘅儀式。由少數有識之士對香港民族嘅關懷思考,去到民族主義嘅大規模動員,再去到由雨革至反送中嘅民族運動,只係香港民族發揮應有民族性而觸發之民族成人禮必經程序。

進化失敗嘅華夏食人族之所以繼續以極其殘忍嘅方式傷害已經進化嘅香港民族,原因在於佢地始終無法進入文明開化之現代世界。香港民族之所以暫時淪為刀俎魚肉,原因則在於我地尚未累積得到足以一舉殲滅對方嘅力量。目前中國具有一定實力,敵我力量對等之期尚未出現,我地身為弱小民族,一定要識得忍耐,一邊裝備自己,一邊靜候合適時機尋求突破,因為其他國家都需要時間去醞釀戰意,準備迎接中國解體呢個大變局。等到中國瀕臨絕境,我地同中國嘅力量就會轉為對等,屆時就會係香港彎道超速嘅絕殺良機。

香港有香港喺人類文明同世界歷史上獨有嘅歷史發展同歷史位置,因此香港獨立係未來必然會發生嘅事。我地嘅歷史傳統,固然唔可以同以上嘅英國同日本相提並論,但人地有風光嘅大國歷史,唔等於我地嘅小國歷史就乏善可陳,無人問津。我地毋須否認香港歷史受到華夏征服者嘅影響,亦唔應該隱瞞前人民誤信五十年不變之短視。我地要時刻記得,我地身上既同時有農耕民同海洋民嘅血統,亦有近代英國文明開化留低嘅啟蒙,但最重要嘅係,我地努力恢復人類生而知之嘅良善心性,已經喺群眾運動之中互相確認,齊上齊落,已經成為民族嘅共識。我地遇到征服,會保護自己人,挺身對抗,遇到逆境,則會互助互愛,共渡時艱,當一切努力生存嘅痕跡經歷時間嘅濃縮然後結晶,就會成為香港民族嘅信仰依靠,亦必然會成為我地嘅下一代奮鬥不息嘅勇氣源頭。自由即獨立,有愛即民族,呢個係超越時空而且放諸四海皆準嘅永恆真理,而民族主義,亦只不過係呼應緊百萬年前已經出現喺人類生活之中嘅族群情感,係家庭主義嘅擴展復興。

未來十年,帝國將會山泥傾瀉式極速崩潰,香港人亦將會從大量沙石之中再次企返起身,以現代國家之姿立足於世。因此,我將眼前嘅苦難,視為徹底排除自己內心華夏餘毒嘅精神戰,始終相信等待緊我地嘅係帝國陰影完全驅散嘅和平新世界。反送中運動暫時受挫,並唔代表一切已經劃上句號,因為香港民族只係進入咗準備繼續蛻變、長期抗戰嘅休養期。我相信,對香港民族同世界而言都具有劃時代意義嘅香港人歷史敘事,將會喺我地呢一代人手上建構而成,所以,懇請大家繼續忍耐,繼續精進,因為我地好快就會再次起跑,然後戰勝黑暗,陽光普照嘅未來,將會喺望得到嘅前面,等待我地加速追近。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s