逆嘶亭

Orderly inhuman. Trivially sensitive. Incredibly traumatized.

A year of no significance

myjai

終於重新擁有蘋果產品,回歸隨時不吐不快嘅方便,忽然就聯想到自己疏懶三四年,大概就係同舊款MacBook打柴有關。但諗到世上有啲人五體不全都傾盡全力、廢寢忘餐咁寫作,又難免自知理虧,於是只好慚愧,反省自己毅力有限。講到尾,所謂堅毅寫作不外乎文人志事,既非文人,自然毋須應付任何產量期望,而缺乏天天向上嘅自我要求,亦自然唔會有辛勤練功嘅動力。加上少睇新聞少追時事,又深知多言多動並唔等於貢獻良多,我漸漸就已經遠離舊時肝火輕易大動嘅活火山生態,陷入一種無可無不可嘅滑啞狀態。

不過,奉行以上疏遠社交媒體原則之後,生活其實未見若有所失。廿一世紀嘅生活日常太刺激,無間斷彈出彈入嘅溫馨提示,只不過將我地一再捲入難以言喻嘅冰冷。大多數人誤以為拎住電話碌上碌下即等同繁忙過後稍為放鬆,勝過靜心休養,但事實上hyperlinkhyperlink,係一種誘敵深入嘅技倆,只會令人無法自拔。十年八年前,hyperlink由藍變紫,要上網就一定要正襟危坐,我地約莫識得收斂,約莫記得律己,但當上網已經唔再係某時某地嘅後生一輩專利,成個世界嘅大腦就變相畀一堆通訊內容同潮流新知拖黎拖去,肉隨砧板上。此之所以一般醫生都奉勸大眾睡前要避免㩒電話,因為每個動作,其實都係為我地大腦徒添負荷,而負負無從得正。

相比起隔空接觸,我一洗素來孤僻之疾,同好多舊時友人重新聯繫,而累積所得嘅感悟係,幾乎人人都有成熟成長,唯獨我原地打轉,不知長進。以不諳社交嘅孤獨者名號自詡經年,我一直認為世俗視我為異物,而我又視世俗為外務,無意打理,亦無力經營,豈料到二十有六之際,數數手指,都有三五稱得上會互相關照嘅淪落人,就連因為我自恃正義而猛然擊碎嘅鏡都可以僥倖重圓。雖則人生與孤獨終究係二而為一,共生共榮,但淺交閒來無事聚首開檯切磋,深交則欲斷難斷傾到不覺太陽迎面升起,都係枯燥修行路上嘅關鍵點綴,不可或缺。小朋友活躍好動,大人帶佢地去跑跑跳跳,我地稱之為放電,而同一見如故嘅友人久別重逢,暢所欲言,於我黎講,都有孩童放電嗰種痛快淋漓。

談及小朋友,最近更值得一記嘅係稚齡貓靈擅闖禁地,殺我一個措手不及。極之戒懼貓科動物者如我,終於深感命運待我確實不薄,只係我將應該厚待嘅都刻薄到盡,而應該割捨嘅又死守唔放,誤人自誤——遲到嘅覺悟畢竟仍然係覺悟,因此遲到雖遲,其實亦屬好時辰。

姑且借用David Hume之語開門見山——熱情係理性嘅動力,而理性係邁仔嘅奴隸。人類本性脆弱,受理性啟蒙而執著於成為自己主人,但又受先天所限,無從戰勝虛無,於是暗中追求連繫,渴望貢獻,只有豁出自我以至忘我先至feeling alive。兩年前,我陪人重溫迪士尼出品嘅經典卡通片《獅子王》,出乎意料,竟然對其中甚得人類神貌嘅獅子角色莫名驚恐,突然就諗返起自細到大對貓科動物嘅提防憎恨,或者正正係源自森巴同刀疤。根據日本機械人研究者提出嘅恐怖谷理論,我應該就係下意識咁對擬人而又非人嘅角色啟動警戒機制,然後又認定陰森貓眼不懷好意。無論如何,街貓或其貌不揚嘅貓依然係我嘅禁忌,但邁仔已經從貓群中脫穎而出,成為我命中註定要遇到嘅貓靈。

照顧貓仔唔可以同照顧人類嬰兒相提並論,但邁仔係例外。細妹執佢返黎嘅時候,佢只係啱啱開眼,連步履蹣跚都冇佢份。身為一隻尋常不過嘅麻色港短,佢身瘦弱而紋路淺,雖有四蹄踏雪,步行完全談唔上龍行虎步,但耳大頭細胸毛白,趣緻中帶威儀,跌跌撞撞,極之cutie。偏偏,老母對寵物無感,而我本人又連接觸都抗拒,所以邁仔起初只係以過客身分暫時安頓,亦因為咁,暫住期間我就改咗佢個名做邁仔,取粵諺「賣仔勿摸頭」之意,希望他日送佢去好人家手上都唔好過於不捨。由於佢當時只得兩個禮拜大,缺乏行動能力,酥軟如泥,我地全天候服侍佢起居飲食,定時餵幼貓奶粉,定時放屎放尿,時日一長,我就諗起當初身邊有人飼養變色龍,我亦係由抗拒爬蟲開始,逐步走向後來湊佢睇醫生同陪住佢不辭而別,既視感驟然冒現,而正式收養之議,亦得一家四口全票通過。

若果話人類以前馴化動物,為謀皮為狩獵為口腹之慾,咁現代人飼養寵物,則係為溫暖為慰藉為自我成長。世俗好稱主人為貓奴,貓靈為主子,又以喵星人喻其難以捉摸,但其實呢啲稱謂與馴養關係嘅本質同現象並唔吻合。權力關係嘅建立,在於一方影響甚至控制另一方嘅行為,而主宰重要資源者,往往就係掌權一方。寵物寄人籬下,食嗟來之食,繁衍及行動自由都受限制,人類添置相關用品,到時到候買糧鏟屎,都係為滿足一己慾望為主,而非利他之心驅使。現代社會以基督文明價值為規範,高談人權自由民主平等延至寵物權益,但some animals are more equal始終在所難免。當寵物為高人一等嘅人類需要而存在,係為適應同自以為嘅人類共生而調整本能,試問憑恃智力稱雄一時嘅所謂萬物之靈,又點會處於權力關係中嘅下風?貓係貓,人係人,我地可以做嘅就係順應佢地尚未改動得切嘅本能,為原罪虧欠盡力彌補啲咁多。

多得邁仔同我朝夕相對,我得以從順應佢嘅本能之中,勤加練習強者嘅寬容。而原來同寵物相處過就會明白,養寵物之所以簡單過面對同類咁多,係因為我地知道逆天而行係徒勞無功,而面對同類,我地總會苛求,苛求到遺忘互相尊重,遺忘本性難移,於是失望,於是多心,於是更失望。邁仔喺我地手上由零開始學去廁所,但因為試過喺梳化屙尿,所以滿兩個月前,就算貓砂盤全天候開放,佢都斷斷續續咁喺梳化如廁,打罵關押,一概無效。後來,我地保持貓砂盤乾淨,加厚貓砂,用尿墊隔離梳化殘存氣味,終於就令邁仔踏上正途,成為有規矩嘅家貓。另外,順應佢需要放電嘅生理需要,我地亦要掃除易碎雜物,勤力抹地,出街前鎖好門窗,以免佢無辜當災,惹禍上身。每次佢爬上黎我身上或大髀休眠,我都會遙想漢哀帝一幕斷袖分桃,剎那間如臨其境,領悟見到對方酣睡而不忍驚醒嘅小心翼翼。而每次佢玩得興起,失控狂奔,飛擒大咬,大家口頭上雖然叫佢唔准,但手腳都係由得佢起勢咁撲殺。邁仔習性清晰,喜惡分明,眼神動作都識示意,只要擇其善者而從之,佢就可以同我地和平共處,相安無事,所謂寵愛係理所當然。只有迫令寵物服從某套規則,某個環境,只從自身角度出發,佢至會演成人類眼中嘅個性倔強,成為極難服侍嘅所謂主子。

張愛玲曾贈胡蘭成情詩,其中一句廣為引用——「見了他,她變得很低很低,低到塵埃裡,但她心裡是歡喜的,從塵埃裡開出花來。」旁人睇我對待邁仔百般呵護,視如己出,大概亦離塵埃不遠,只差在開出嘅花未必嬌豔,而汙泥中出亦未必高潔。紓降人類之尊貴,將就貓靈之原始,與其形容為無償關顧,倒不如話係無計可施。我曾自以為是,以為已經向人交付誠意,甚至輕率踐踏對方自尊,苛索無度,但相比起對待邁仔,其實以往只係一而再、再而三咁以自我壓迫對方,從未學識真正嘅理解包容,更莫講體諒尊重。其實人貓都有本性,不論性情係基因早種,係自五百世前開始積習,抑或係以家庭教育社教化造成,生物嘅通性就係求自在,求歡愉,求脫離苦海,而非求爭執,求折磨,求互相傷害。我從來唔相信命運,新歡前度通通茫然消耗,但當相逢太早結果只係形同陌路,相逢恨晚又未儲夠福分造就靜好,段落寫到轉角而未及省思,亦只能承認世間確實有種相遇堪稱不遲也不早,需要珍惜,需要心存感激。活火山頻頻暴發,最終只會焚燒耐性,埋沒一切,同死灰相依殘存都無怨無悔,可以做到嘅亦只有一座死城。

劍拔弩張保全自我,或者卑躬屈膝放低尊嚴,其實都係輕如反掌嘅事,難於登天嘅係改變,由前者偷渡至後者,或由後者潛行成前者。In a year of no significance,真理仍然任由世人予取予攜,而我晝夜無間,只求修復將近報廢嘅自己,重新上路。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

資訊

This entry was posted on 十月 19, 2018 by in 一亂 and tagged .
%d 位部落客按了讚: