逆嘶亭

Orderly inhuman. Trivially sensitive. Incredibly traumatized.

一貓一世界

myjai2

自供奉貓靈開始,除咗對有關貓科動物嘅演化歷史同物種習性興趣大增之外,我每日三省吾身,不斷思考可愛不外乎演化成果呢回事,希望自己可以有所頓悟,回歸理性。但四個月轉眼過去,我不但無力抽身,無法自拔,反而係深陷其中,成為自己過去一直敬而遠之嘅庸俗單純,卑恭屈膝之徒。

領養邁仔之前,不論貓狗鼠兔人,我一概冷漠處之,無情無感。偶有誘畜虐殺新聞,我甚至覺得暴徒出手清剿並非壞事,更不失為某種替天行道。同床靜默相對,房門打開由得佢自出自入,甚至摩娑貓身,感知佢胸腹肋骨嘅起伏,都係我從來冇預期會降臨喺我人生之中嘅癡妄行徑。而領養邁仔之後,我雖性情有變,但對佢嘅同類以至其他常見寵物其實仍然抗拒,於是我清楚認知到,移情作用只會喺可愛物靈之間流動同擴散,絕非物種,而我內心之中嘅可愛門檻,明顯異於普遍水平,陳義過高。

寵物因可愛而為人類所飼養,從演化層面觀之,其實係一種寄生關係。而家貓之所以份外受寵,究其原因,大概係因為兩個物種邂逅得合時。當未馴化嘅野貓同逐漸步入農業社會嘅人類相遇,佢地就即刻啟動咗人類對可愛嬰孩至會有嘅本能反應——外型計,身型細小,體態柔軟,臉偏細而眼圓大;個性計,貪玩活潑,嗲聲嗲氣,又如同人類嬰孩無法自理。相比起山貓形態兇猛,野狼桀傲不馴,以及犬類任勞任怨,家貓嘅五官體重個性都極之近似嬰孩,易於駕馭。撇除人對於可愛嘅招架能力各有唔同,普遍而言,家貓可謂最激發到生育者本能錯誤投射嘅物種,而邁仔之所以份外具救贖之大能,則又同佢嘅年齡有關。

貓嘅生長週期比人類短,由幼貓變為成貓,為期不多於一年,所以睇喺人類眼中,體型變化相當明顯。就算邁仔未足月就同我地同宿共寢,我亦從未遺忘佢毋須旁人祝福加持亦會按照基因支配而快高長大嘅定律,於是時刻記得唯其短暫,所以珍惜,所以盡量陪伴。第一次試探式落地,第一次失重心墮地,第一次食得太急而嘔吐,以及每一次只會喺幼貓時期至有嘅依賴行為,但凡錯過,就一去不返。世人常言道,畀小朋友養吓寵物,等佢地可以練習責任同關懷,而我二十有六先至狼狽歸隊,從中練習遷就同接受,為時已晚,但又似乎係為時未晚。

未晚嘅係,邁仔令我同世人多咗話題,亦改善咗我不擅交談嘅頑疾。因為太在意對話有冇成果,有冇得著,無論居家應酬,我向來都小心遣詞造句,戒懼言多無益,亦厭倦旁人東拉西扯,言不及義。而努力扼口沉默,正可以避免自己一時動氣,長篇大論,鋒芒太露。直至邁仔出現,我開始適應世人任意發表無義語句,描述邁仔動作,讚美邁仔得意,亦習慣一次又一次咁反覆回答同樣問題:佢係喺邊道執,點解佢要叫邁仔,諸如此類,心態趨於平和。面對可愛之物,大家都只求抒發,不求交流或理論,口舌之爭自然無從引起,而世人面對所有世事,其實同樣只求抒發,我據理力爭,完全係捉錯用神。久而久之,邁仔一方面制約本來面目可憎嘅人,阻止佢地發表愚昧己見,另一方面平息咗我長期啪著嘅批判人事警號,令我調校出一條可以同世人相通嘅頻道,功效相當顯著。

大多數情況之下,我都唔慣接受未經深入討論就匆匆拋出各有所好四字敷衍打圓場嘅和稀泥式收結,於是顯得好辯好勝,據理力爭,但得邁仔提攜,我不但戰意全消,更領略到各自修行未嘗不可之寬容。人開口,能知其人,主人談論寵物亦同理。一般飼養者,其實都只係不求甚解去養,或者訴諸權威,唔會深究點樣為之對寵物好,而我性格執拗,傾向自尋煩惱,追逐絕對。每當問題浮現,普遍飼養者都只係想求得答案,唔會不厭其煩咁比較唔同網站同專家嘅講法,留意唔同國家文化嘅取態,以至懷疑寵物食品供應商嘅暗盤操作,於是飼養者之間往往停留於分享各自觀察,冇乜深入交流。然而,順應人類大腦懶於消化嘅喜好其實並無不妥,加上世事本無絕對,追逐絕對或成果只係自命清醒嘅盲點,逃離虛無嘅替代,道旁苦李,硬要世人跟上既係自以為是,更係強人所難。

邁仔寄生於可愛,而我寄生於邁仔,共生而獨立,尊卑高下既無分,亦難分。人貓互相習慣,但非彼此控制;互相照應,但非無限依賴;共處一室,亦各有各領域同空間。可愛領入門,必有竟盡之日,但心有所寄,情之所至,一貓自有一世界。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

資訊

This entry was posted on 十一月 14, 2018 by in 一亂 and tagged .
%d 位部落客按了讚: