中共故意強推送中 自由世界門票現正發售

中共真正目標,係消耗香港民氣,修訂條例只係表面手段。正因為呢次抗爭嘅決勝關鍵,在於同對家周旋到底,我方無謂犧牲,理應可免則免,因為決戰之日,全港暴動,人人都要喺各自崗位之上,盡力一煲。只有保護自己,保護同路人,等待最佳時機出擊,香港人嘅抗共大業至會夢想成真。

首先,中共需要爭取時間,對付以美國為首嘅西方國家施壓,香港目前既為九反之地,自然要加以抑制。雨革至今,香港人已經痛定思痛,認清事實,魚蛋革命就係感受水溫嘅牛刀小試,志在畀同路人確認心意。中共意識到大規模示威隨時爆發,所以就瘋狂炒作送中條例,火速煮滾溫水,催谷民眾盡早上街,某程度上,二零一九年要有遊行,其實完全喺對家掌握之中。只要香港人再嘗滑鐵盧,二零二零年就必然無法重整旗鼓,咁中共要顧嘅後患,就又少一個。

呢三兩年,中共喺習近平主導之下,加快步伐消滅各地勢力,設立新疆集中營殘害平民,正係例子。佢地認為,只要收拾能力範圍可控嘅烏合之眾,就可以集中火力滲透台灣,阻礙蔡英文連任。假如習近平「正在下一盤很大的棋」所言非虛,以收復台灣去證明自己,就係佢嘅中期目標。香港一死,中共就會暫時置香港於不理,只要三年內唔再有佔領,香港有空間自生自滅都無關大局,呢點就係中共最想達到嘅目的。因此,通過送中條例,緩急不拘,佢要嘅係香港人示弱示忠,放軟手腳,處理完台灣之後再返轉頭拆彈。一但呢個如意算盤打響,台灣落入親共勢力之手,亞洲形勢就會生變,日韓兩國嘅協防責任就會瞬間大增。

中國意圖稱霸亞洲呢個願景,中共講咗半個世紀,基礎之深,視野之闊,非香港人所能企及。然而,正因為中國倒行逆施,挑戰自由世界,香港人只要企啱陣營,就有逃生可能。自西方與東方碰撞至今,自由平等思想一直東傳,全人類要共同實現同鞏固嘅普世價值,已經日益普及,蘇聯倒台,象徵嘅就係極權必敗,自由必勝。中國以黨國體制治國,拒絕普世價值,拒絕選民監督,步上蘇聯後塵,係遲早嘅事,佢垂死掙扎,不惜玉石俱焚,其實就係舊秩序嘅終極反撲。如果爭取中國民主係香港人應該做嘅事,我地就更要堅決反共——中共一崩,中國各省就會回復自由,屆時亞洲民主遍地開花,中國人至會有轉型出路。

所以,中國同香港嘅關係,的確係螳螂捕蟬,但我地唔可以唔知嘅係,黃雀始終在後。真正以螳臂擋車者,唔係香港,而係中共,因為中共以一己之力單挑自由世界,勝算係接近零。香港目前嘅角色,係作為誘餌,消耗螳螂體力,等美國安放喺亞洲嘅同伴爭取時間集結力量。具體而言,香港情況越差,台灣就會越理解二零二零年總統大選嘅價值,而台灣嘅國運越危,日韓歐美亦會越意識到中共嘅可怕。中共想分化大家,逐個擊破,最終突破美國主導嘅封鎖線,而香港人緊守嘅,就係要道關隘,絕不可失。簡而言之,爭香港主權,係為香港,更係為全世界,上街佔領,絕對係世界公民應有之義,習近平想向黨內勢力證明自己治國有方,香港人必定要將佢迫上梁山,等佢一死以謝天下。

主權國家各自獨立,然後合作,建立依存關係,至會有利全體生存。太陽努力發熱,花草努力生長,牛羊努力繁衍,獅子老虎至會有肉可食,然後喺死後再回饋自然。任何物種,都唔可以假手於人,因為懶惰而造成依賴,只會拖累其他物種,結果同歸於盡。香港一日未獨立,就一日都係世界秩序嘅寄生蟲,只識享受,不知羞恥,所謂民主唔會從天而降,就係如此意思。

世界第三次大戰會唔會爆發,就要睇香港人為咗保衛第二次大戰確立嘅世界秩序願意付出幾多。香港擋得住,中國就會原形畢露,美國就有出師理由,咁就可以用最少力量擊敗中共,解放中國。相比起半個世紀前爭取獨立嘅國家,香港嘅路,其實已經舒服到不得了,因為我地唔係要幫手建立秩序,只係要跟住現有規則收拾殘局,清剿餘孽。真正捉緊大棋嘅,係美國,而習近平只係自以為是嘅癡漢,喺自己嘅小天地坐井觀天,自得其樂。二零一九年,香港人嘅方向好簡單:同中共對抗,就係向自由世界投誠,令中共失控,就係香港人躋身自由世界樂園嘅入場門票,想玩,就一定要備好資金,無懼透支,為幫助蔡英文連任而作戰。

美國兩黨已達成共識,修例之後,隨時取消《香港關係法》,而中共跪低,則表示畏懼美國,臨陣退縮。加上本身美中貿易戰一直拉鋸,香港呢次捱過六月,就等同向美國發送親美訊號,既顯示出香港人無意為中共服務,充當白手套。事已至此,中共騎虎難下,香港成為兩方陣營角力場,因此今次衝唔衝擊,林鄭落唔落台,已經唔係首要考慮,最重要係唔好損兵折將,唔好灰心喪志。只有保留力量,等到二零二零至同台灣同時發難都係為時未晚,短期和理非係冇問題,因為隨時暴動先係香港最強籌碼。做好目前,精進自身,就係幫助他人同改變世界嘅開始,只要有心贏,就一定唔會輸。人類總係臨危方知受命,然後逃避困境,但逃避,只會更加迷失。香港未來,前路未必清晰,但我知道方向,隨時可以起行。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s