回應前線2019革命宣言

香港民族要做嘅,唔係向警隊宣戰,而係積極鞏固共同體內部連結,以及加強自我防衛能力。因此,宣言可取之處,在於提出全體先退到海外休整,徐圖後計,而且顯示出將會建立民兵之決心,呢啲都係同未來香港流亡政府路向必然契合嘅決定。然而,宣言中提到希望提供「清晰的戰略論述,來帶給香港人希望」,以及批評文宣無用,則有待商榷。

的而且確,共產黨係以文宣起家,但所謂文宣起家,講緊嘅唔係派傳單,而係理念先行。蘇共中共之核心理念,係列寧恐怖主義,統戰工作同埋暴力鎮壓只係宣揚理念嘅手段。階級太闊太虛弱,共同體想像無法成形,民眾自然從來無法團結,而共產黨深明此道,所以就一直以階級淡化社會自然生成之人際關係,例如家人及朋友之紐帶,以達致集權。以為同中共以武力對決至係致勝之道,可謂對歷史近乎無知。

宣言之中,我見到撰寫人引用美國總統列根總統之言:「自由人嘅堅定意志,比武器更加強大」,但根據前文後理,撰寫人似乎並唔理解列根以至美國人想要表達嘅意思。美國人清楚知道,槍炮本身只係死物,真正有意義嘅係以槍炮所捍衛嘅正義,所以企喺正義一方嘅人,只會以槍炮自衛,而唔會以槍炮製造恐怖主義,伏擊平民,因為咁做就無異於自我降格為同中共同等嘅低等生物。所以,美國之所以比蘇聯強大,以及將會促使中共崩潰,正係在於美軍出師必然有名,只會將槍炮用喺正當嘅地方,而非同蘇聯鬥玩暗殺。

而「中國人同香港人一樣,百年來都不是以武力見長,中共建國以來,軍事反而一直是弱項,文宣才是最強項」之說,亦係缺乏理論支持。不論呢句講緊嘅係人種之基因,定係武風之強弱,其實都唔係對抗中共嘅關鍵,因為中共軍事之所以係弱項,完全同本身中國人係咪以武力見長無關。中共之強,在於可以操縱人性,分裂大小共同體,繼而顛倒世界原生秩序,我地唔知道對方可以掌權嘅真正原因,係唔會有效消滅對方。中國人社會人人自危,互相猜忌,至係中共可以用少量武力就足以維持管治嘅原因,而中國人文化點解特別適合共產主義落地生根,梁啟超發明嘅中華民族有幾脆弱,至係我地要思考嘅事。

1898年,滿清百日維新失敗,失勢一方流亡海外,開始諗其他方法「救國」。研究歐洲嘅民族主義之後,所謂改革者發現自己「國家」只有朝代,而無國名,於是就喺1902年首創中華民族一詞,然後求其咁話多民族混合而成嘅都可以叫民族,漢滿蒙回藏溝埋做瀨尿牛丸呀笨就此成為新論,炙手可熱。四大文明古國之說,都係由佢自由心證咁亂寫出黎。

其實所謂中華民族,係發明得好馬虎,根本經唔起時間考驗。然而,因為好多以革命家自居嘅人好想推翻舊帝國奪權,急於尋求接軌現代文明嘅捷徑,於是某知名革命家就即刻借用呢個概念——值得留意嘅係,呢位革命家起初係呼籲大家「驅逐韃虜,恢復中華」,即推翻滿清,恢復漢民族國家,只係聽完他人討論,又覺得民族融合、民族團結同民族平等呢啲講法更加煽動人心,於是就提出「五族共和」理論,令中華民族多民族共同體呢個概念漸漸深入人心。經不求甚解嘅中國知識分子加以發揚之後,呢啲草率壓縮而成嘅矛盾講法,就成為後來中國人嘅共識,亦為中國共產黨所繼承,流傳至今。

而多民族共同體都可以洗腦成功,則係多得當時俄國輸出革命。中華民族唔夠力,但滿清治下,窮人眾多,無產階級積極求存,於是就對無產階級團結相當有反應。於是,中華民族狐假虎威,利用無產階級渴望政治分贓之心,時機可謂天衣無縫。中國人對於新理論新概念從來都係囫圇吞棗,不經消化即加以採用常見,扭曲學說以自我保護更常見,大乘佛教同佛陀學說之距離,正係例子。

以上嘅所謂改革者,就係梁啟超康有為,而熱衷政治嘅革命家係邊個,亦不言自明。民族概念同身分認同從來都係人為發明,但可唔可以歷久常新,就視乎共同體內部係咪可以不停更新概念,所以輕視理念,只重武力,香港人係絕對唔會獲勝。而毛澤東所講嘅黨指揮槍,其實就係講軍事力量係要同政治理念結合,如果香港民兵主事者缺乏真正清晰嘅政治認知,就好有可能令香港人避唔開未來同中共玉石俱焚之下場,令本應可以逃過一劫嘅平民無辜受罪。

其實,美國之所以唔輕易出兵,正係因為佢地以輿論同經濟手段就足以圍堵中國,當年對付蘇聯,都係一樣。共產社會本身有重大缺陷,從內部開始崩潰係遲早嘅事,根本毋須操之過急,以身犯險,得失美國國民。中國人經歷文化大革命,對家人朋友都失去信任,無法如同香港人一樣建立互信,成個社會都係一盤散沙。精英全力出逃,平民無心護國,只要經濟一差,中共就會失去統治地位,中國亦會陷入分裂,重複中國歷史循環,呢啲美國自然清楚。故此,喺中共試圖挽狂瀾於既倒嘅存亡關頭,香港無法自外於亂局,自然要靠自己武裝自衛,減少死傷,但要求美國參與,美國係一定唔會,因為美國唔想好似當年越戰咁引起國內民情反彈——他國人民性命,有乜理由要求美國人以死相助?

我非常尊重武士軍人,但我從未見過成功嘅軍人,係會貶抑政治家之語為長篇大論低級文宣,或者睇唔起有力著書立說嘅學者專家。要發明香港民族,有三類人比軍人更為重要,軍人只係為保衛可以產出以下三類人嘅民族而有存在必要——首先要有品德高尚而又有一定才學嘅人,簡而言之就係具備視野嘅政治家。其次就係有能力寫出香港民族史詩嘅人,因為世人普遍都係需要情感扣結,文藝作品就係確立香港文化自成一系嘅關鍵。用粵文寫作,寫香港人嘅故事,絕對有助民族主義發展,因此我地需要文學家。最後就係有能力重塑香港歷史嘅人,因為較有理性嘅人需要實證主義,有人可以證明香港民族歷史確實存在,就可以化解中共洗腦術。史在人為,寫好就可以拎黎對抗中國中心論述,呢樣其實已經有人做咗,但歷史論述,永遠都係多多益善。如果有人輕視以上三類最有價值嘅人,以為武力高於一切,只會將香港民族推向更惡劣境地。

各司其職,係勝利嘅關鍵,所以建立民兵係好重要,但我必須再次指出,要做英雄,唔係只有斬人至得。我地香港人係一個共同體,批評其他人「嘴炮功夫世界第一」係唔會令大家更團結。我地香港人文宣從來唔弱,正正係因為我地理念一開始就比中共強——我地爭取自由,我地建立民族,我地會為自己人而戰鬥至死,但中國人係絕對唔會有呢啲諗法。登報嘅成效真係好低,呢點我完全認同,但築人鏈呢啲抗爭模式低成本高效益,點解唔值得做?擅長運用武力嘅就負責從軍,唔需要強求其他人跟你全民皆兵,因為每個人嘅專長都唔一樣,放棄自身優勢係極之不智。要留前鬥後,就要所有香港人都盡力精進自身,發揮所長,等到香港民族前景漸入佳境,大家就會知道一切都係多得合情合理嘅分工合作。

最後,我再補充一點,關於移民。已經有堅定建國意志嘅各位,請盡早離開香港,準備以海外香港人身分為國效力,去軍訓又好,去做啲小生意又好,最緊要係諗清楚自己嘅價值同定位。未來十年,中國同香港都會死好多人,流好多血,反送中只係前菜,但等到大震盪過後,就會係我地翻身之日。如果大家不幸殉國,或者畀人移送去中國監獄,你只會畀人活生生折磨而死,直至由香港國民政府著手進行轉型正義之前,都唔會有人為大家主持公道。

Facebook呢道我會越黎越少用,有心人唔使擔心我係咪畀人拉,我寫得唔密,只係因為要向香港民族內部傳達嘅訊息,已經發放得七七八八,要明嘅睇返舊文就已經會大致明我想講乜。而家大家應該做嘅,就係遠離建制,建立組織,其他乜都係一動不如一靜。

呢篇宣言有好多可以改進嘅地方,亦有唔少唔寫好過寫嘅部分,但從中我睇到撰寫人不畏艱險之義勇,亦絕對相信廣大同胞睇完,就會日漸意識到民兵係不得不做。民族要有理念支撐,亦要靠武力保護,呢點係香港人必須盡早理解嘅事實,所以反對武力係完全不切實際,但主張運用武力而忽視政治家之見,亦係同樣不切實際。對抗中共唔係一小撮人嘅事,亦唔係香港台灣嘅事,而係成個東亞以至世界嘅事,所以大家一定要通力合作,共同精進,為真正嘅戰功同榮耀而奮鬥落去。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s