逆嘶亭

Orderly inhuman. Trivially sensitive. Incredibly traumatized.

馴悍記

myjai5

邁仔未足三個月大,我同主人就有共識要訓練邁仔,主因無他,just for fun。然而,訓練犬類以外寵物畢竟唔係常態,所以當我同人分享自己引導邁仔見到零食就伸出單掌之時,不出意料,對方感性上無法認同,重同我談及何謂貓性,以及貓應該點養。我一直以黎自視為三思而行之人,自然亦對呢類似乎可以促進彼此理性嘅討論樂此不疲。

本能容易界定,但講到個別物種嘅本性,任何形式嘅一概而論,難免都會失諸武斷。即使係世人成日掛喺口邊嘅人性人性,其實都係因時而異,因勢而變,講到家貓嘅貓性本性,真係唔知點樣至係客觀。根據目前考古成果,科學家認定家貓由北非地區利比亞野貓演化而成,與人類共存約有一萬年,而相遇之因,係後者步入農業社會,糧倉穀麥堆積,家貓可以捕鼠同依附人類餵飼而得以繁衍。如果話貓科動物真有本性,本性大概早已因為人類而扭曲。

但當然,喺野外無法稱雄,轉而混入人類世界,都係成功求生策略,至少時至今日,居於城市鄉鎮嘅家貓數量數以百萬,確實多得驚人,而邁仔就係其中一隻免受淘汰嘅強者。養咗邁仔之後,我對貓嘅本性仍然未敢妄下判語,但係有關本能,多得基因支配,都算略知一二。所謂本能,其實就係就算冇其他同類教導都自然會有嘅行為,自行清理全身毛髮、便溺之後自覺掩埋、先天熱衷捕獵遊戲呢啲,都係例子。因此,我會順應本能,亦唔做妨礙佢本能發展嘅事,而貓性,我視之為可以後天刺激嘅部分。

但再細諗,其實呢啲所謂本能,都係要腦部發育健全至會成為現實,某程度上,人類身為主宰者,係直頭可以改動寵物嘅本能,進而扭轉貓性。地球誕生於四十五億年前,當時世上未有生物,更未有智人,話係一切順應自然都講得過去,但當貓靈自開眼就由我同主人接手,我就發現我地有權操縱邁仔嘅本能發展。一九八一年諾貝爾醫學獎得主David HubelTorsten Wiesel專擅神經科學研究,喺早期實驗之中,曾經縫起初生貓仔眼皮,以圖了解貓仔大腦發展,從而解構人類大腦。其時實驗品喺各方面都得到妥善照顧,營養充足,亦都有同貓母同埋其他貓仔緊密接觸,但到三個月後雙眼重開,結果係永久失明,與生俱來嘅視力未得而先失——原來用於視力嘅腦細胞一係萎縮而消失,一係就自動轉移咗去支援其他功能,換言之,捕獵本能等同報廢。明乎此,討論寵物本性又變成更後嘅後話,因為環境刺激先於一切。

哺乳類物種嘅大腦需要刺激至會發展出目前世俗所知嘅本能,所以心跳呼吸排泄以外種種都要後天學習,人類同貓狗之間嘅分別,只係上手快慢。人類一歲先識學行,而貓狗兩個禮拜就學行,則係因為後者嘅生命週期短。以貓靈為例,人間一年,就等於佢地嘅十四至十八年,學行太遲,根本無法生存。正因為咁,我喺照顧邁仔之時,一直記住一切刺激只要唔附帶嚴重傷害都係對佢有利,於是成日同佢講嘢,亦有不停撩佢跑跑跳跳。如今回望,其實喺誘導佢本能嘅同時,我地已經影響緊佢嘅貓性——如果唔係有得登堂入室,佢就要及早練習應對危險;如果毋須同人類溝通,貓亦根本毋須喵喵叫。本能本性,經過一定時日,其實已經難以細分。

正因為我地朝夕相對,邁仔同其他貓靈所表現嘅貓性,有相當顯著分別。貓靈一般怕陌生人,主人有客探訪,佢地多數會閃埋一角,避之則吉,但邁仔熱情奔放,每每主動親近,甚至坐上人地大髀,再加跳火圈表演,好唔似貓。貓靈一般予人高冷之感,拒人於千里,只有佢主動,永無人類迫令就範,但邁仔聽教聽話,對答頭頭是道,聲調抑揚清晰分明,又係好唔似貓。更加罕見嘅係,每當屋企有人,佢總係極之跟得,睡房廁所廚房廳堂一律硬闖,留佢喺門外就會示意我地開門,相比起其他貓靈需要私人空間,佢係怕寂寞多於怕熱鬧。如果貓真係有本能本性,佢分分鐘係基因突變嘅x-cat

於是我地用制約之法,結合獎勵,令到邁仔會為零食而安分坐好,然後伸出單掌,靜候餵食,事成之後相當驚喜。其後,某個都有養貓嘅友人話,咁樣會令寵物自我扭曲去迎合人類,特登去訓練就即係人類自私,而人類對任何生命都冇權力。難得有人認真對待貓靈應否訓練之事,我自然亦有認真答,但最後亦得唔出乜嘢結論,對方只係以總之覺得怪草草了結。我唔知道長篇大論去寫,佢會唔會想睇,但我始終想講,人類意願本來就凌駕於寵物,而點樣從養貓之中考驗自己對待物靈嘅態度,同埋點樣去調整自我同償還血債,做到問心無愧,至係值得思考嘅事。自人類識得用火,到可以改變地力,再到步入工業社會,動物賤命其實已經係註定劇情。呢種霸道係無法動搖,無法逆轉,因此我會集中去思考點樣發揚淨低嘅善性去盡力向世界求和。

就正如訓練犬類,其實都係取其本能之長,同時亦係故意形塑其本性去迎合人類需要。聽話嘅狗就養,凶殘嘅狗就殺,呢個就係人類最佳朋友與人類相遇嘅真實畫面,雖不中亦不遠。而由道德最高地開展批判,任何配種培育,都係利用物種本能,甚至扭曲物種本能。無奈人類總係要編寫故事去自圓其說,為利己行為尋找理由,於是人類就話訓練狗係順其本性,話狗對人份外忠誠有愛,然後世人就慢慢覺得工具化之後嘅家犬都有家犬本性,最後大量飼養。相比起我畀足邁仔一日四餐,再額外使用非佢身體所需嘅零食去令佢明白等價交換原則,我簡直覺得自己將貓性開發同提升到另一層次,有資格以具科學精神嘅自由主義教育家自居。

性本善性本惡以至性為何物,高深莫測,終我一生都未必可以徹底窮究。與其猜測,與其懷疑,我寧願隨心所欲咁實踐,但求邁仔與我皆滿足。只要佢繼續食得落瞓得好玩到發狂,世間規律,物性真偽,馴獸抑或為獸所馴,我才疏學淺,暫時無意追問。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

資訊

This entry was posted on 十二月 1, 2018 by in 一亂 and tagged .
%d 位部落客按了讚: