逆嘶亭

Orderly inhuman. Trivially sensitive. Deadly deadly.

Day 27

韓國文化體驗雙週即將過去,因為摘士多啤梨嘅人工太雞肋,同埋自己唔太擅長同人停留喺極淺層嘅接觸,索性走人。呢段時間,同一堆唔識英文嘅人生活一直唔多傾到偈,與其形容為文化體驗,話係社會實驗或者會更加貼切——人在異鄉中嘅異鄉,我好似玩咗一次以國際關係為主題嘅board game,經歷咗一次好唔真實嘅幻想之旅,最後深刻體認到人口同文化嘅伸張同擴張兩者之間嘅密切關係,同埋文明認同同文化認同嘅分別,賺錢呢個大路嘅目標,同我喺完全擦身而過。

我所寄居嘅地方,日本人有兩個,香港人得我一個,其餘全部係韓國人,勢力係一面倒。人在澳洲,行出行入理應見到白人,但我終日逗留嘅室內,觸目皆是亞洲視野。韓國食材塞滿雪櫃,韓式醬料擺佈廚房,廚房角落則係一箱箱將價就貨嘅本地啤酒,韓國人無酒不歡,晚晚都秒殺一箱。不論日夜,屋入面都係充斥韓文,於是兩個本來已經唔特別外向嘅日本人就長期匿喺房,而我則因為同三個韓國人同房,避無可避,只好頂硬上。

上個禮拜某一晚,韓國人內部嘅關係尚未更進一步嘅時候,所有人都聚曬喺廳飲酒交誼。大概因為無線網路未裝,人人百無聊賴,日本人似乎都有嘗試融入嘅傾向,於是出黎應酬。我本身唔太嗜酒,喺香港一向係可免則免,但要加入其中,明顯唔可以堅持己見,滴酒不沾,於是我又再頂硬上,接受咗韓國人嘅好意。言談間,一個識日語嘅韓國人積極發言,成為咗溝通橋樑,而因為佢亦係韓國人之中英語比較好嘅人,亞洲內部嘅全球化,得到佢嘅協助,慢慢升溫。我雖然講流利英語,亦略通韓語,但因為日語非常有限,因此就扮演聆聽嘅角色為主,當日本人聽唔明韓語遊戲規則嘅時候,用英文加以補充(日本人聽得明英文,講就比較弱,正如我嘅韓文水平)。

喺亞洲之夜之中,普遍參加者嘅能力值都係偏低,但能力值比較高嘅人如我,底牌亦不過如同五角邊長不規則嘅星形圖,自身所用語言數值爆燈,英文同華語亦一枝獨秀,但整體戰鬥力唔見得能夠拋離其他人,反而陷於被動。相反,只係講到韓語嘅人,因為有結盟技王牌,瞬間就搭成連環船,喺遊戲之中成為主流,恃住人多勢眾,不停搶攻。就以飲酒期間玩嘅集體遊戲為例,其實喺唔同地方嘅玩法係大同小異,例如日本人所提議嘅「Go, Back, Jump」(Back有日式嘅重K發音,成句就形成四個音節),不外乎圍圈輪流嗌口號,Go就順方向嘅下一位接,Back同Jump就即係UNO入面嘅Reverse同Skip。呢個遊戲香港亦有,但要所有人遷就一個人嘅規則太唔合乎成本效益,於是掌握到規則之後,韓國人亦提出佢地都有呢個遊戲,然後加以示範。

喺經濟同軍事力量差距唔大嘅時候,人口嘅威力可以話係驚人。佢驚人之處,在於佢所承載嘅宗教語言禮儀飲食文化,會無聲無息而又表面無害咁對其他人自然造成影響。當擁有相同文化嘅族群經歷工業化同高速經濟增長,佢地就會不自覺咁開始文化伸張,然後係對外擴張,最後有野心嘅,就會走向帝國主義,將自己一套加諸他者。假若度假村呢道現有韓國人人數不變,之後又繼續有韓國人移入,假以時日,韓國化就會演變成入鄉隨俗嘅應有尊重,最後達致常態化同規範化。就好似我地香港人初次相識唔會詢問對方歲數,澳洲人更加係相當美式思維咁覺得詢問歲數近乎冒犯私隱,喺韓國文化主導嘅局面之下,新人都只能調整自己原有習慣,甚至為表示禮貌而將秘密和盤托出。除非某日有四個以上嘅非韓國人到埗,又或者唔知點解有個唔識韓語嘅有權力者空降,迫使韓國人要學好有權力者所能理解嘅語言,否則全盤韓國化可以話係勢在必行。

回歸現實世界,印度之所以舉足輕重,一大原因就係因為人口數量。印度文明雖然歷史悠久,但除佛教嘅傳播之外,對現代世界嘅影響唔大,軍事經濟力量亦不足稱霸,地球上大部分人都只係對咖喱同Bollywood歌舞有認識。從未稱霸世界,但所有國家都唔可以忽視,就係因為生育率高就等同有潛力。印度以外,穆斯林世界嘅人口爆炸,更係不在話下。用西方對於現代化嘅詮釋,伊斯蘭社會尚未現代化,文明唔夠進步,撇除沙地阿拉伯等石油輸出國,大部分地區都係貧窮而落後, 一片亂象,唔節育唔諗教育唔諗資源分配就係咁生仔,完全係情理之內。而根據唔少學者嘅研究,二十世紀最後廿年伊斯蘭社會嘅人口增長,同當時中東大大小小穆斯林決戰非穆斯林嘅文明衝突亦有直接關係。最後就係郁啲就十三億個人頭撻出黎兇人嘅中國,人口又係特種武器。由韓戰嘅人海戰術,到提供大量廉價勞工壟斷全球製造業市場,再到動員散佈世界各地嘅華人鞏固影響力,中國最唔缺乏嘅就係人頭同人命,同伊斯蘭世界所相異嘅只係,中國嘅人唔會為幼稚而狹隘嘅民族主義賣命,而伊斯蘭世界熱衷為可蘭經所鼓勵嘅聖戰而犧牲。其實再追溯返白人權力到達頂點嘅西方國家黃金時代,歐洲人向外遷徙嘅人口數以千萬計,後來成為美國同澳洲嘅兩塊殖民地有好多平民移民,而早有人大規模定居嘅各個殖民地亦出現大量有財有勢嘅商人或政府派駐當地嘅官兵,足見人口對於西方文明擴張亦有莫大幫助。

文明版塊之間係一場零和遊戲,人多就佔空間,人少就要讓開,一邊贏,一邊必然就會輸。現代世界雖然大體上仍然由以美國為首嘅西方文明支配,但以上三大文明嘅生育率令勢力分佈有所消長,有目共睹。曾經落後於人嘅文明,走出二十世紀中期嘅孱弱,逐漸拎返足以左右世界嘅政濟地位,人口增長嘅作用堪稱關鍵,因為人口可以傳播同更新文化,生仔有利文明或文化自保之餘,更加可以改變以至蠶食其他文明或文化。雖然平凡人唔會嚮應政權去生仔,但顯而易見,生仔就係救國,有人至會有燈,非常之有道理,我要日日講韓語,就係因為燈火太微弱。

因為歷史太短,而又冇一個類似德國咁樣提倡民族主義嘅政府幫手催谷民族認同加快成型,香港文化至今都未積累到鮮明嘅地步,燈火通明只限於形而下。偏偏,因為華洋兼習,香港又自有一套文化,唔容易完全融入西方或者東方,人丁單薄,去到邊都好似孤兒仔——講第一語言廣東話嘅人口唔算少,但中國嘅文化令人不敢恭維,唔想自我矮化,但講第二語言英語又只能通往歐美,跨得入國際化門檻偏又自外於東亞,豬八戒照鏡,兩頭唔到岸。

同一大堆低度國際化嘅東亞人相處之後,回望以前喺大學入面嘅文化交流,全部都有如夢幻泡影。港大遇到嘅台灣學生,來自台大,英文差極有譜,而且會為當時爆發嘅太陽花學運而落淚,但我喺呢道所認識嘅台灣後生,係同我坦承自己唔太關心政治,一直都唔知立法院做乜。港大遇到嘅韓國學生,蒲老蘭蒲得好密,英語溝通暢通無阻之餘口音唔勁,唔少係讀國際學校出身,但我喺呢道所認識嘅韓國男女,工餘時間都係攤喺道打機睇漫畫,帶黎嘅韓英速成手冊,新淨過啲出街衫,餐餐都係食亞洲超市買返黎嘅家鄉食物。缺乏溝通嘅交流,到頭來不過如同非牟利慈善組織親善大使遠赴埃塞俄比亞拍廣告——你眼望我眼,你笑我又笑,肢體語言勝過一切。

東亞內部有相似文化,亦有主導嘅強權,喺華人即係受中華文明深刻影響嘅族群呢個定義之下,韓國人亦根本就係華人。但係,正因為缺乏如同英語嘅通用語言,日本漢字又同中華地區嘅漢字意義大不同,加上各個地區缺乏槍口對外嘅必要,東亞內部嘅任督二脈極難打通。就好似伊斯蘭世界面對西方世界自然變得同仇敵愾,到美國冇乜大動作嘅時候,佢地自己內部嘅原教旨主義者就會生龍活虎,東亞文明之內嘅文化分歧亦唔細,各個文化成日都為文化優越感而暗中較勁,只係唔會去到伊斯蘭激進分子玩到咁激。日本嘅茶道,深受中原唐帝國時期茶文化影響,韓國嘅語文,至今仍然保留大量從中原同日本搬字過紙嘅詞彙,而日本嘅烤肉文化亦係由韓國傳入。因為地理位置鄰近,中原沿海移民逐漸改變台灣人口結構,到中國國民黨敗走台灣,台灣更徹底淪為中國一部分,而越南位處東南亞,避唔開中原文化嘅薰陶,就連歷朝君主宗廟入面都有漢字牌匾,整體建築風格亦極富中華特色。歐洲各國同宗於希臘羅馬文化,東亞則以中華文明為大宗,唔同嘅只係現代希臘勢弱,羅馬唔係帝國,而中原歷代帝國不停經歷名義上嘅覆亡而冇實質嘅政治改革,最後中共又繼承到帝國嘅版圖,食正條水。

正因為食正條水,而且中國又終於走出中國人自己眼中嘅百年屈辱,沉睡嘅獅子係時候要變醒獅,重新掌控東正以至同美國爭一日之長短,就成為今日中國帝國化嘅終極目標。香港人幾努力生仔救港,韓國人幾努力去同孔子扯上關係,日本幾努力去擺脫美國無形之手,面對中國強勢, 一切都只會導向一種徒勞無用嘅沮喪情緒。全個亞洲,都受制於中國人多錢又多,再心有不甘都焗住違背良心去陪中國圍威喂。中國玩一帶一路,小國跟機未必有賺,不過唔玩又可能會畀人邊緣化,甚至招惹報復。而小國就算有破釜沉舟嘅決心對抗大國,一隻手掌始終拍唔響,要拉成均勢必須合縱連橫,但國與國之間嘅信任唔深,何況目前又好似未到存亡之秋,揀聯手抵制而唔跟大隊搵銀,分分鐘又會導致國內支持度急轉直下。又或者有朝一日,港獨終於有得發圍,因為亞洲國家終於決定連成一線,同惡霸中國決一死戰,但中國至今處處克制,又善用經濟手段逐一籠絡,一國兩制壽終正寢,似乎都係會快過香港國嘅建立。

山中本應無政治, 偏偏政治這麼近那麼遠,走避到澳洲都係冇用。每次面對客廳嘅韓國人,我都會有啲羨慕,羨慕佢地有過自己嘅朝代同君主,羨慕佢地地處邊陲免受侵擾,羨慕佢地一百年前受過日本帝國殖民迫害,羨慕佢地嘅前人捨身對抗獨裁,連坦克槍彈都唔怕。明明佢地長期臣服於中原皇朝,明明佢地首都曾經叫漢城,明明佢地連英文都咁水皮,但佢地有自己嘅國家,有自己嘅文化,有他鄉遇故知嘅圍威喂,無用之用,後勁到廿一世紀至爆發。呢種圍威喂其實好廉價,好表面,離唔開酒精同無傷大雅嘅inside joke,但比較香港人離開香港,喺外地相遇嗰種你嫌我嫌互相打量嘅目光,飲到臉紅耳熱或者都係一種有溫度嘅撫慰。有家可歸,但定居如同流浪,間歇思鄉,但牽掛嘅係香港嘅日本料理,香港人嘅mentality,真係有種道可道,非常道嘅玄虛,難以言喻。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

Information

This entry was posted on 五月 20, 2017 by in 一亂 and tagged .
%d 位部落客按了讚: